Haber

TBMM Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu’nda depremden etkilenen çocuklar ele alındı

TBMM Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu bugün yaptığı toplantıda Kahramanmaraş’ta depremden etkilenen çocukların durumunu ele aldı.

‘Altı yaşındaki kız çocuğunun evlilik adı altında cinsel istismarının soruşturulması, benzer olayların yaşanmaması ve her türlü çocuk istismarının önlenmesi için alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu,’ AK Partili Cengiz Aydoğdu başkanlığında toplandı. komisyona; Adalet, Aile ve Sosyal Hizmetler, İçişleri, Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarından yetkililer katıldı.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, komisyon toplantısının başında bir sunum yaptı. Şensoy, sunumunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın deprem anında yaptığı çalışmaları anlattı. Şensoy, depremden etkilenen illerde okullara ara verildiğini, ardından takvimin açıklandığını ve okulların bu takvime göre açıldığını bildirdi. Şensoy, depremden en çok etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Adıyaman’da okullarda eğitimin 27 Mart’a ertelendiğini hatırlattı. Osmaniye, Adana ve Gaziantep illerindeki okulların eğitim durumunun Pazartesi günü Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından da değerlendirileceğini söyledi. ‘ÇÖZÜM BULMAYA ÇALIŞTIK’ Şensoy, öğrencilerin eğitimden kopmaması için bazı çözümler bulmaya çalıştıklarını belirtti. “Ortaokul ve lise çağındaki öğrencilerimiz için çadırlar açarak eğitimlere başladık. Bu bölgelerde üniversite ve Liselere Giriş Sınavlarına hazırlanan öğrencilerimiz oldu. O bölgede kalan öğrencilerin devam zorunluluğunu kaldırdık. Yine o bölgede kalan öğrenciler için devam zorunluluğunu kaldırdık. Öğrencilerin 2. dönem konularını sınavlara dahil etmedik” dedi. Bakanlığın deprem sonrası çalışmalarını paylaşan Şensoy, “26 milyona yakın ders kitabı ve yardımcı kaynak basımı yaptık. Yaşayan öğrenciler için hastane derslikleri açtık Bu süreçte manevi olarak etkilenen çocuklarımız için özel eğitim çadırları açtık. Psikososyal güçlendirme çadırlarını yeniden açtık, sayı 400’ün üzerine çıktı. Bakanlığımızın tüm birimleriyle sahadayız. Şu anda sahada görev yapan yaklaşık 4-5 bin öğretmenimiz deprem bölgesinde” dedi. Şensoy, “Bugün itibariyle 1649 çadırda eğitime devam ediyoruz. Yıkılan tüm okulların karşılığı olan çadırlarımızı önümüzdeki hafta itibari ile hayata geçiriyoruz. Yani bir okul yıkılsa ve o okulda okuyan öğrenci deprem bölgesinde kalsa biz orada çadır açarız ve bu öğrenciler burada eğitimlerine devam ederler. Okula giden öğrenci sayısı ancak mart ayının sonlarına doğru netleşmeye başlıyor.” Tezli çocuklarla ilgili Aile Bakanlığı’ndan net bir yalanlama olmadığını iddia etti. depremde kaybolan çocuklarla ilgili bir araştırma yapıldığını ve yaptıkları çalışmada sayıları karşılaştırmak için Aile Bakanlığı yetkilileriyle muhatap bulamadıklarını öne süren Emniyet Müdür Yardımcısı Resul Hololog, kimlik tespiti hakkında bilgi verdi. deprem sonrası bölgede bulunan ve kendini ifade edemeyen çocuklara yönelik çalışmalar yapılıyor.Hatay Sulh Ceza Mahkemesi’nin aldığı karar doğrultusunda DNA örnekleri ve fotoğrafları alınarak, bakım altındaki 51 çocuk ve gözaltında gözetim altında, kimliği belirlenemeyen 137’si 0-1 yaş olmak üzere Sağlık Bakanlığı kurumlarında tedavi gören 162 çocuk. İçişleri Bakanlığı’na gelen kayıp çocuklara ilişkin verileri aktaran Holoğlu, “8 Mart 2023 tarihi itibariyle deprem bölgesinde afet nedeniyle kaybolduğu iddiasıyla 55 kayıp çocuk başvurusu yapılıyor. Bu çocukları bulma çalışmaları ise sürüyor. Bunlardan 5 tanesi yabancı uyruklu. Yani başvuruları resmen anlatıyorum, elimizdeki veriler bu.”

Kimliği belirlenemeyen çocukların sayısının sorulması üzerine Holoğlu, “Bize gelen bilgi bu. 51 çocuk Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlarda tedavi görüyor. 162 çocuk da sağlık kurumlarında. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı.Sayı azalıyor ama benim edindiğim bilgilere göre bu sayı artıyor.213. 137 tanesi 0-1 yaş arası” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu